Keynote en paneldiscussie
Andree’s keynote had scherpe kritiek op de mechanismen waarmee Big Tech zijn macht verstevigt—netwerkeffecten, gesloten standaarden en hiaten in regelgeving—en waarschuwde voor ‘digitale machtsovername.’ Hij stelde dat het ‘vrije internet’ verleden tijd is, omdat platforms de toegang tot informatie domineren. Dit ondermijnt innovatie, waarheid en het algemeen belang ten gunste van winst.

Oplossingen voor een eerlijker medialandschap
Hij schetste gedurfde oplossingen om deze bedreigingen tegen te gaan, zoals het afdwingen van open standaarden, het scheiden van platform en content, en het opleggen van plafonds voor marktaandelen. Deze maatregelen, aldus Andree, zijn niet alleen haalbaar, maar essentieel om vrije markten te waarborgen en democratische waarden te beschermen.”
Na de keynote volgde een levendige paneldiscussie met Andree, Christian van Thillo (DPG Media), Martijn Bertisen (Google Benelux) en Henriette van Swinderen (Bond van Adverteerders). Ze bespraken de rol van mediabedrijven, adverteerders en techplatforms in het behouden van een divers en gebalanceerd medialandschap. Van Thillo benadrukte dat Big Tech beschouwt zou moeten worden als een uitgever en verantwoordelijk gehouden moet worden voor wat ze publiceren. Van Swinderen onderstreepte het belang van een pluralistisch medialandschap, waarin wordt geïnvesteerd in hoogwaardige en kwalitatieve inhoud. Bertisen legde uit hoe Google het belang ziet van regelgeving en hoe ze gezaghebbende content prioriteit geven, onder andere via YouTube, waar factchecking een fundamentele rol speelt. Andree pleitte tot slot voor een radicale oplossing: het scheiden van inhoud en platform, zodat platforms geen geld verdienen aan de content die erop wordt gedeeld.
Een symposium met een oproep tot actie
De oproep op het eind luidde: adverteerders, lokale media en techgiganten moeten samenwerken om een media-ecosysteem te creëren waarin macht gedeeld wordt en vertrouwen wordt hersteld. De discussies benadrukten dat een pluriform medialandschap essentieel is, niet alleen voor het behoud van journalistiek, maar ook ter bescherming van samenlevingen tegen ongecontroleerde macht.
De organisatie benadrukt hoe urgent de situatie is en dat adverteerders mogelijk hun merkveiligheidsstrategieën zullen herzien, omdat de digitalisering en de invloed van Big Tech hen blootstelt aan meer controversiële of niet-geverifieerde inhoud.