In het kort
- Lean AI startups hebben een minimaal workforce nodig – Bluesky heeft 32 miljoen gebruikers wereldwijd en maar 21 mensen in dienst.
- AI gaat niet 90% van de developers vervangen – de CEO van IBM verwacht dat AI voor een enorme push in productiviteit zorgt en dat de kaalslag onder de developers beperkt blijft tot 20% – 30%.
- AI zal zich steeds meer pro-actief gaan opstellen – de CEO van Qualcomm gaf aan dat AI een pro-actieve rol in ons leven zal gaan spelen.
- 4 stappen voor het integreren van AI in je bedrijfsvoering – prompting, participate, delegate en iniate.
- Quantum computing – wanneer komt het ‘ChatGPT’ moment voor Quantum computing?
We’re All Cooked: Waarom bedrijven razendsnel moeten schakelen in het AI-tijdperk
“We shape our tools, thereafter they shape us.” Met deze quote benadrukte Ian Beacraft (CEO Signal and Cipher) op SXSW hoe technologie niet alleen ons werk, maar ook ons denken en handelen verandert. Net zoals machines de bouwsector revolutioneerden en steden als Dubai mogelijk maakten, transformeert AI nu alle industrieën in ongekend tempo.
De belangrijkste vaardigheid van de toekomst is niet coderen, maar “surge skilling”—het vermogen om razendsnel nieuwe technologieën te begrijpen en toe te passen. Lean AI-startups bewijzen de kracht van deze aanpak. Bluesky heeft met slechts 21 medewerkers al 32 miljoen gebruikers en Midjourney draait een omzet van $500 miljoen met een team van slechts 40. Hun succes? Maximale efficiëntie door AI slim te benutten.
Voor gevestigde bedrijven is de boodschap duidelijk: investeren in technologie zonder je mensen mee te nemen is zinloos. Learning & development budgetten moeten minstens even groot worden als technologiebudgetten om relevant te blijven. In een wereld waar AI de spelregels herschrijft, geldt maar één regel: aanpassen of verdwijnen.
Tijdens een keynote-interview op SXSW 2025 deelde IBM CEO Arvind Krishna zijn visie op de impact van AI op softwareontwikkeling – en die bleek een stuk minder doemdenkerig dan sommige voorspellingen doen vermoeden. Terwijl er steeds vaker geroepen wordt dat AI 90% van de developers overbodig zal maken, gaf Krishna aan dat dit absoluut niet het geval is. “AI zal de productiviteit van programmeurs verhogen, niet hun banen vervangen,” benadrukte hij.
Volgens Krishna zal AI vooral repetitieve taken automatiseren, waardoor ontwikkelaars meer ruimte krijgen voor innovatie en complexere uitdagingen. Dit sluit aan bij een bredere trend in de industrie: AI als assistent in plaats van vervanger. In plaats van developers weg te snijden, biedt AI hen de kans om slimmer en efficiënter te werken.
Deze boodschap was een belangrijk geluid op SXSW, waar we zagen dat de discussie rondom AI steeds meer verschuift van angst voor vervanging naar een focus op samenwerking tussen mens en machine. De toekomst van development ligt niet in het verdwijnen van developers, maar in een transformatie van hun rol – en AI speelt daarin een ondersteunende, niet een destructieve, rol.

"AI neemt geen banen over, maar tilt developers naar een hoger productiviteitsniveau."

AI wordt proactief: technologie die met je meedenkt
Tijdens SXSW 2025 deelde Qualcomm-CEO Cristiano Amon een toekomstvisie waarin AI niet langer reactief is, maar proactief met ons meedenkt. Geen passieve assistent meer, maar een systeem dat vooruitloopt op onze behoeften. Denk aan wearables die je waarschuwen dat een nieuwe bank buiten je budget valt, meteen financieringsopties aandragen én in overleg met je AI-assistent de aankoop kunnen afronden via e-commerceplatforms
AI wordt ook persoonlijker en praktischer. Op basis van je gewoontes en locatie kan je systeem je op het juiste moment een suggestie geven (zie afbeelding) —zoals een goed sushi-restaurant op weg naar huis, precies rond etenstijd. AI leert je kennen en helpt je beslissingen nemen nog vóór je zelf beseft dat je ze moet maken.
De toekomst ligt in de naadloze integratie van AI in wearables, auto’s, telefoons en brillen. Technologie verdwijnt op de achtergrond en wordt een onzichtbare, intuïtieve gids die ons leven gemakkelijker, slimmer en persoonlijker maakt.
4 stappen voor het integreren van AI in je bedrijfsvoering
AI is geen simpele tool, maar een compleet nieuwe soort, stelt Near-Futurist Neil Redding. We moeten AI zien als een entiteit die met ons samenwerkt, leert en evolueert. Succes met AI vraagt om een scherp mentaal model, een krachtig narratief en vooral: actie. Hij benoemt vier cruciale stappen: prompting (begrijpen hoe je AI effectief aanstuurt), participeren (nu AI actief in je bedrijf integreren), delegatie (leren taken over te dragen aan AI) en initiatie (AI-oplossingen ontwikkelen die processen autonoom laten verlopen, zoals een e-mailbrowser die zelfstandig berichten opstelt en verstuurt).
De volgende stap? Volledig autonome bedrijven, een visie die ook Sam Altman nastreeft. Maar zonder richting kunnen deze puur op winst draaien, zonder oog voor mens of milieu. Daarom pleit Redding voor het ecosysteemparadigma: AI moet niet alleen functioneren binnen bedrijven, maar zich ook in harmonie ontwikkelen met bredere maatschappelijke en ecologische netwerken. Technologie moet een symbiotische relatie aangaan met de wereld, niet er los van staan.
We staan op de drempel van een nieuwe realiteit waarin AI een integraal onderdeel wordt van hoe we werken en leven.
Wanneer komt het ‘ChatGPT’ moment voor Quantum computing?
Hoewel AI momenteel de tech-industrie domineert, blijft de vraag: wanneer krijgt quantum computing zijn ‘ChatGPT-moment’? Tijdens SXSW 2025 werd duidelijk dat de doorbraak nog niet morgen plaatsvindt, maar ook niet langer een verre toekomst is. Experts, waaronder IBM’s Arvind Krishna, benadrukten dat quantum computing al tastbare vooruitgang boekt, vooral in nichetoepassingen zoals materiaalkunde en optimalisatieproblemen. Toch ontbreekt nog de killer app – de toepassing die quantum computing breed toegankelijk en onmisbaar maakt. Pas wanneer quantum-technologie een probleem oplost dat vandaag nog onmogelijk lijkt, zal het mainstream gaan. Of dat over vijf of vijftien jaar is, blijft de grote vraag. Maar één ding is zeker: dat moment komt.